To mięso jest lepsze niż kurczak, a Polacy o nim zapomnieli. Jest delikatne, a przy tym sycące
Polacy chętnie jedzą kurczaka, ponieważ jest on smaczny, łatwo dostępny i stosunkowo tani w porównaniu do innych rodzajów mięsa. Jest też bardzo uniwersalny – można go przygotować na wiele sposobów. Zarówno pieczony, smażony, duszony, jak i grillowany smakuje naprawdę dobrze. Świetnie komponuje się z różnymi przyprawami i dodatkami, dlatego sprawdza się w tradycyjnych polskich daniach, jak i kuchniach świata. Dzięki swojej delikatnej strukturze i łagodnemu smakowi jest również chętnie wybierany przez dzieci i osoby na lekkostrawnej diecie. Okazuje się jednak, że to mięso ma porządną konkurencję.
Mięso lepsze niż to z kurczaka
Perliczka to szlachetne mięso drobiowe i to właśnie ono „bije na głowę” to z kurczaka. Mięso z perliczki wyróżnia się bogatym smakiem i wysoką wartością odżywczą. Jest to idealny wybór dla osób, które cenią sobie delikatność i cudowny aromat mięsa. Zawiera mało tłuszczu, jest lekkie, a jednocześnie sycące.
Dodatkowo jest to świetne źródło białka, które jest kluczowe do budowy mięśni i regeneracji organizmu. Jest to również mięso bogate w witaminy z grupy B, dzięki czemu wspiera metabolizm, a także prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Mięso z perliczki jest także bogate w żelazo (wspomagające produkcję czerwonych krwinek) oraz cynk (wspierający odporność).
Jak podać mięso z perliczki?
Mięso z perliczki jest delikatne, soczyste i ma posmak lekko podobny do dziczyzny, dzięki czemu doskonale nadaje się do wykwintnych dań. Można je piec w całości, nadziewając ziołami, jabłkami lub bardziej egzotycznymi owocami, na przykład pomarańczami, aby podkreślić jego aromat. Świetnie sprawdza się również duszone w winie lub bulionie, co nadaje mu wyjątkowej miękkości. Z piersi perliczki można przygotować soczyste steki lub medaliony, a z ud – aromatyczne gulasze czy potrawki. Mięso to doskonale komponuje się z grzybami, warzywami oraz delikatnymi sosami na bazie śmietany. Oczywiście nie można zapomnieć też o klasyce – ugotujecie z niego naprawdę genialny rosół.